Çocuk Yogasının Etkileri


    ÇOCUK YOGASININ ETKİLERİ

    Günümüz çocukları genellikle hareketli, gergin ve hatta henüz 5 yaşındaki oğlumdan gözlemleyebildiğim kadarıyla stresliler. Gözlem yetenekleri çok gelişmiş olduğu için bu duruma çok şaşırmadığımı itiraf etmeliyim.

    Biz yetişkinler neysek bu şahane gözlemcilerde, bizi rol model aldıklarından aynımız oluyor elbette. Yaşamın hızlı akışında şehirli insanlar olarak trafiğin, kalabalığın ve hatta kaosun ortasına nefes almaya çalışıyor, kendi doğamızdan gittikçe uzaklaşıyoruz. Kendimizden, iç dünyamızdan uzaklaşmak, doğadan kopmak bize iyi gelmediği gibi çocuklarımıza da iyi gelmiyor.

    Peki, yoga yapan çocuk, genç, yaşlı her yaştan bireyde ne gibi farklılıklar oluyor? Kişi kendine ve doğasına yeniden dönüyor. Zaten bildiği bir şeyle karşılaştığı için rahatlayıp gevşemeye, hatta yaşamın mucizesi olan unuttuğu nefesini fark etmeye başlıyor. Yani yoga iyi geliyor

    Okul öncesi yılları içine alan ilk çocukluk ya da oyun döneminde çocuk; aktif olarak çevresine yöneldiği, dünyayı keşfetmeye çalıştığı, yaşamın en temel becerilerinin kazanıldığı çok kıymetli bir dönem yaşıyor. Bu dönemde yoga yapan çocuk içeriği çeşitlilik gösteren derslerde, bedeni keşfediyor. Dengeyi ve doğru nefes almayı öğreniyor. Bana göre en kıymetlisi kendi doğasını yeniden hatırlamak gibi bir fırsat yakalıyor.

    Çocuk yogası zihinde de olumlu etkiler yaratıyor. Kendine güvenli ve cesaretli olmayı, çevresiyle olumlu iletişim becerileri kazanmayı, birlik bilincini öğreniyor. Paylaşımın keyfine varıyor. Yaratıcı bir hayal gücü ve olumlu görüş yeteneği kazanıyor.

    Yazan: Saadet Kılınçpınar