Eğitimime katılan öğrencilerin sertifikalarını alabilmeleri için yapmaları gereken birçok ödev vardır. Zaman zaman yapılan bu ödevleri sizlerle paylaşmaya karar verdim. Çocuk yogasının çocuk gelişimine katkıları hakkında ne düşündükleri sorduğum sorulardan biridir. Bu konuda Ceren Uysal’ın hazırladığı yazıyı aşağıda okuyabilirsiniz.
Çocuk yogasının çocuklara bilişsel, duyuşsal ve psikomotor açıdan oluşan faydaları saymakla bitmez. İncelediğim pek çok internet sitesi, okuduğum kitaplar ve beden eğitimi öğretmeni olmamdan dolayı bilgi birikimimle 8. ödevim olan çocuk yogasının çocuk gelişimine katkılarını detaylı bir şekilde kendi cümlelerimle ve görsellerle de destekleyerek sunmaya çalışacağım…
Okul döneminde çocukların stresi ve yorgunluğu çok artıyor. Derslerden, kurslardan rahatlamaya fırsat bulamayan çocuklarımızla iletişim kurmak da zorlaşıyor. Yoga, çocukları hem rahatlatan hem de gelişimlerini destekleyen bir uğraştır.
Çocuk Yogası, Klasik Yoga duruşlarının çocuklar için uygun standartlara dönüştürülerek uygulandığı; eğlence, disiplin, kendine güven ve sorumluluk duygusuyla birleştiği, bireysel ve eşli egzersizlerden oluşan hareketler bütünüdür.
Çocuk yogası, çocuklara duruşlarla hayal güçlerini kullanmayı, doğru nefes almayı ve vücutlarını nasıl rahatlatabileceklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Okul öncesi çocukların çok esnek vücutları vardır. Fakat okul yaşantısına başlar başlamaz, uzun süre oturmalar, omurganın doğal devingenliğinin bozulmasına neden olur. Yoga ile bu esneklik korunabilir.
Çok sayıdaki yoga duruşları, hazım problemine, uyku düzensizliğine veya eklem ve kas problemi çeken çocuklara yardımcı olabilir. Hayal güçlerini kullanmaları okuldaki öğrenme becerilerini geliştirir ve enerjilerini doğru yöne yöneltmelerini sağlar. Bununla birlikte, kasların kuvvetlenmesine, odaklanmanın ve yaratıcılığın artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Çocuk Yogasında eğlenceli yoga duruşlarının yanı sıra nefes çalışmaları, oyunlar, hikâyeler de yer almaktadır. Oyun ve hikâyelerin yer alması da, çocuğun kendine olan güveninin artmasını, olumlu düşünmeyi ve duyguların daha kolay ifade edilebilmesini sağlar.
Tüm bu çalışmalarla amaçlanan, yetişkin yogasında da olduğu gibi, beden, zihin ve ruh uyumunu dengelemek ve çocuğun bu denge ile yaşama devam ettirmesine yardımcı olmaktır.
Çocuk yogası içerdiği hareketlerle beynin sağ ve sol lobunu aynı anda çalıştırır. Araştırmalar sonuçları beynin sağ ve sol taraflarının (lob) birbirlerinden farklı rol ve fonksiyonlarını gösteriyor. Ritim, hayal kurma, renkler, boyut, hacim, müzik gibi vazifeler sağ beynin uzmanlık alanına giriyor. Beynin sol lobunun, konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda yetenekli olduğu, mantıklı ve doğrusal çalıştığı tespit edildi.
En önemli özelliklerden birisi de yogada kaybeden kazanan diye bir şey yoktur. Oynanan oyunlarda yeteneği olan çocuk da olmayan da eşittir. Amaç: pasif olan çocukların sınıfta daha aktif duruma geçmesini ve kendilerine güvenlerinin gelmesini sağlar. Kısaca; rekabetsiz ve güvenli bir ortamda kendi kişiliklerini ve yaratıcılıklarını ifade etmelerini sağlar.